Connect with us

REDÜKTÖR

Sektöre Özgü Redüktörler – 1

Published

on

Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu redüktörlerin tasarımı kullanılacağı makinanın ihtiyaçları göz önüne alınarak yapıldığı için makina üreticisinin beklentileri tümü ile karşılamaktadırlar.

  1. Ekstruder Redüktörleri
  2. Karıştırıcı Redüktörleri
  3. Vinç Redüktörleri
  4. Konveyör ve Elevatör Redüktörleri
  5. Testere Redüktörleri
  6. Kovalı Elevatör Redüktörleri

Dergimizin bu sayısında sektöre özgü redüktörlerden; Ekstruder Redüktörleri, Karıştırıcı Redüktörleri ve Vinç Redüktörlerinin tanıtımına yer vereceğiz.

  1. Ekstrüder Redüktörleri (Extruder Gear Units)

Plastik enjeksiyon makinalarının çalışma şartları genel olarak mekanik ve termal olarak ağırdır. Çoğu ekstrüder makinası gün içerisinde hiç durmadan aralıksız 24 saat çalışır. Çalışma esnasında ekstrüder vidasının hareket ettirdiği plastik malzeme ısıtılarak sıvı halde basıldığı için ortam sıcaklığı yüksektir. Özellikle redüktörün extrüder çıkış boğazına vidanın bağlantı boğazından doğru gelen bir ısı vardır.

Ekstrüder vidası malzemeyi yatay olarak hareket ettirirken geriye doğru vidanın montaj edildiği redüktör çıkış milinde yüksek bir eksenel yük oluşur. Bu yük ekstrüder vidası çapına ve vida basıncına bağlıdır. Aşağıdaki formül yardımı ile hesap edilebilir;

 

Oluşan bu yüksek eksenel yükü karşılaması için redüktör çıkış mili üzerinde büte rulman (Axial spherical roller bearing) kullanılmaktadır. 29400 serisi olarak kullanılan bu rulmanlar çok yüksek eksenel yük taşıma kapasitesine sahiptir. İstenen çalışma ömrü ve vida devrine bağlı olarak kataloglarda izin verilen eksenel yük değerleri kiloNewton cinsinden verilmiştir.

Yukarıda da değindiğimiz mekanik ve termal çalışma şartlarından dolayı redüktör seçiminde minimum servis faktörü değerinin 1,6 olması ve redüktörün ilave bir soğutucu ekipmanla birlikte kullanılması gerekir. Yılmaz Redüktör ürün yelpazesi içerisinde bulunan ekstrüder redüktörlerle birlikte çeşitli soğutucu ekipmanlar vermektedir. Bunlar redüktör içerisine yerleştirilen serpantin soğutması, redüktörün üzerine montaj edilen eşanjör soğutması ve radyatör soğutma ekipmanlarıdır.

  1. Karıştırıcı Redüktörleri (Mixer – Agidators Drive Units)

Karıştırıcı makinalarında karıştırıcı mili üzerindeki kanatların yapısına ve karıştırılacak malzemenin viskozitesine bağlı olarak karıştırıcı mili üzerinde radyal ve eksenel yük oluşur. Makine dizaynı yapılırken bu yükler hesaba alınarak karıştırıcı milini yataklayacak rulmanın uygun tipte ve büyüklükte seçilmesi gerekir.

Bazen makine tasarımdaki kısıtlamalar nedeniyle karıştırıcı milinin direkt olarak redüktör mili tarafından yataklanması istenir. Bu durumda oluşan bu yükler redüktör çıkış miline geldiği için çıkış rulmanın ve milinin yeterli mukavemette olması istenir. Yılmaz Redüktör ürün ailesi içerisinde bulunan NRB Serisi redüktörler karıştırıcı milinden gelebilecek bu yükleri karşılamak amacı ile tasarlanmıştır. Redüktör uzun bir çıkış boğazına sahiptir ve bu boğazın içerisinde iki adet yüksek yük taşıma kapasitesine sahip masuralı rulmanlar vardır. Çıkış boğazı uzun tutularak rulmaların karıştırıcı kanatlarına olabildiğince yakın olması sağlanmıştır. Bu sayede kanatlar üzerinde oluşan yüklerin meydana getirdiği eğilme momentleri minimize edilmiştir.

Karıştırıcı makinalarının çalışma şartları göz önüne alındığında kullanılacak redüktörün servis faktörünün 1,6 olması tavsiye edilir.

  1. Vinç Redüktörleri (Hoisting Drive Units)

Vinç redüktörleri FEM9.511/86 vinç normundaki ömür beklentileri ve tambur montaj gereksinimleri göz önüne alınarak tasarlanmıştır.

Vinç redüktörü seçimi yapılırken 5 önemli hususun belirlenmesi gerekir. Bunlar vincin çalışma şartlarına bağlı olarak seçilecek vinç sınıfı(1Dm…..5m), kullanılacak tambur çapı, donam sayısı, istenen kaldırma hızı ve redüktörün montaj pozisyonudur. Bu parametreler doğrultusunda yapılan redüktör seçimleri ile arzulanan verimli çalışma elde edilebilir.

Yılmaz Redüktörün seri olarak üretimini gerçekleştirdiği V Serisi vinç redüktörleri yüksek vinç sınıflarına sahiptir.  Geniş devir aralığı sayesinde tek devirli motorla 1 m/dak’dan 10m/dak’a kadar kaldırma hızları elde emek mümkündür. Motor ile çıkış mili arası eksen mesafesi uzun olduğundan büyük tambur çaplarının kullanımı mümkündür. Böylece daha uzun halat ömürleri elde edilebilmektedir.

Tambur ile redüktör çıkış mili arasında kullanılan tambur bağlantı flanşı nitrasyon malzemeden imal edilerek sunulmaktadır. Böylece ilave bir bağlantı elemanına gerek kalmadan tamburun bağlantısı kolayca yapılabilmektedir.

V Serisi kataloğunda 0,5 tondan 50 tona kadar kaldırma kapasitesine sahip kaldırma redüktörlerini bulabilirsiniz.

Makaleyi Hazırlayan;

Hakan YARDIMCI

Yılmaz Redüktör Arge Müdür Yardımcısı

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REDÜKTÖR

Ağır sanayi redüktörlerinde Tunsa Redüktör imzası

Published

on

tunsa-imzasi

Üretim faaliyetlerini İzmir Kemalpaşa’daki modern tesislerinde sürdüren Tunsa Redüktör hem imalat hem de servis kalitesiyle farkını ortaya koyuyor.

Tunsa Redüktör, kurulduğu günden bugüne kadar hizmet ve kalite anlayışından ödün vermeden, ülkemizin ve dünyanın ihtiyacı olan redüktör satış ve servisini gerçekleştirerek başarı ile büyümeye devam etmektedir. Redüktör sektöründe her geçen gün büyümekte olan Tunsa, teknolojiyi takip etmeyi, kaliteli hizmet sunmayı ve müşteri memnuniyetini ilke edinmeyi hedeflemiştir. Uluslararası kabul görmüş standartlarda hizmet vermekte olan firma, müşteri odaklı olarak, dürüstlük ve güveni ön planda tutarak üretmeye ve hizmet sunmaya devam etmektedir.

Ağır hizmet sanayisinin ihtiyaçlarına uygun redüktörlerin üretiminde uzmanlaşmış olan Tunsa Redüktör, Ar-Ge faaliyetleri ile yenilikçi fikirlere önem vermeye devam etmektedir. Tunsa’nın başlıca hitap ettiği sektörler ise şu şekildedir:

  • Ağır sanayi
  • Beton santralleri
  • Taş kırma ve agrega tesisleri
  • Yıkama, eleme ve gıda sektörü

Redüktör tedarikinde terzi titizliğiyle çalışan Tunsa’da, satış öncesi Ar-Ge ekibi montaj yapılacak makine ya da tesiste incelemeler yapmakta ve projeyi iş ortaklarıyla birlikte şekillendirmektedir.

Redüktör seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Redüktör seçimi yapılırken 3 önemli hususa dikkat etmek gerekmektedir:

  • Mekanik kontrol
  • Termal kontrol
  • Redüktör mili üzerine gelebilecek radyal ve eksenel yük kontrolleri

Redüktörün üzerine gelebilecek yük kontrolleri, redüktör seçiminde dikkat edilecek en önemli hususlardandır. Bunun yanında mekanik ve temel kontrollere de dikkat etmek oldukça önemlidir. Ürünün çalışacağı ortamdaki faktörler de göz önünde bulundurulmalı ve montaj şekline bağlı kalarak kurulum yapılmalıdır. Redüktörlerin kullanılacağı tesislerde ortam ısısı, montaj yapılacak yerin özelliği, konumlandırılacağı açı, ortam uygunluğu (iç-dış ortam), çıkış momenti ile akuple edilecek motorun gücü (kW) ve redüktörün çıkış devri sistemin sağlıklı çalışması adına mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Continue Reading

REDÜKTÖR

Ağır şartları PGR PH/PB Serisi redüktörler ile kolaylaştırın

Published

on

Redüktör ve dişli imalatının güçlü markası Polat Group Redüktör (PGR), PH/PB Serisi redüktör ürün grubuyla ağır çalışma şartları için sağlam gövdeli alternatifler sunuyor.

Sessiz çalışma ve kolay bakım

Endüstriyel tip redüktörler özellikle ağır çalışma şartları altında hizmet sunan, sağlam gövdeli, 480000 Nm’ye kadar yüksek momentleri taşıyan, sessiz çalışma ve bakım kolaylıkları ile ön plana çıkan redüktörlerdir.

  • Giriş ve çıkışı paralel eksenli veya eksen açısı 90 derece olan helisel – konik dişlili redüktörlerdir.
  • Ayaktan ve flanştan bağlantı opsiyonları bulunmaktadır.
  • Gövde rijit bir yapıya sahiptir.
  • Yüksek güç ihtiyaçlarında ve ağır şartlarda kullanılabilen redüktörlerdir.
  • Sistem mukavemet hesaplamaları, ISO, DIN ve NIEMANN standartlarına uygun olarak yapılmaktadır.
  • Farklı giriş opsiyonları sunulabilmektedir (IEC, W vs).
  • Farklı çıkış opsiyonları sunulabilmektedir (mil çıkışlı, delik milli, konik sıktırmalı vs).
  • Farklı bağlantı opsiyonları sunulabilmektedir (B5 flanşlı, tork kolu platformu vs).
  • Gövdeler, sfero (GGG 40-50) ve pik (GG 20-25) olarak üretilebilmektedir.
  • Dişliler, dövme ve 21NiCrMo2 sementasyon çeliğinden imal edilmektedir.
  • Yüksek kalitede rulman ve sızdırmazlık elemanları kullanılmaktadır.
  • Müşterinin özel talepleri karşılanabilmektedir.

Geniş bir kullanım alanı

Endüstriyel tip redüktörler çok çeşitli uygulama alanlarında kullanılmaktadır.

  • Atık Su: Yoğunlaştırıcılar (merkezi tahrikli), filtre presleri, kabartma malaksörleri, santrifüj havalandırıcılar, bilgisayar tesisleri, dairesel ve doğrusal sıyırıcılar ön yoğunlaştırıcılar, salyangoz su pompaları, su türbinleri
  • Pompalar: santrifüj pompalar, tazyikli pompaları
  • Elavatörler: Kovalı elavatörler, damperli araçlar, paletli araçlar
  • Küreme ekskavatörleri: Hammadde taşıyıcıları, doğrama üniteleri, kaldırma vinçleri
  • Sac kıvırma makineleri
  • Kimya endüstrisi: Ekstrüzyon makineleri, yoğurma makineleri, perdah makineleri, soğutma tamburları
  • Mikserler: Eşit orantılı malzeme, orantısız malzeme
  • Malzeme karıştırıcılar: Eşit orantılı yoğunlukta, orantısız yoğunlukta, orantısız gazlama tesisleri, tost makineleri, santrifüjler
  • Demir metalürjisi: Sac haddehaneleri, tomruk iticiler, sarma makineleri, soğutma yatağına iticiler, makara düzeltme makineleri
  • Merdane yollu tablalar: Yollu tablalar, sarsıntılı, boru haddehaneleri
  • Makaslar: Sürekli kesim, krank tipi kesim, kesintisiz döküm sürücüleri 
  • Tüp değirmenler: Haddehaneler, kütük demir haddehaneleri, tel haddehaneleri, ince sac haddehaneleri, kaba sac haddehaneleri
  • Silindir ayarlama sürücüleri
  • Taşıyıcı tertibatlar: Kovalı elavatörler, maden ocağı vinçleri, taşıyıcı makineler, kayışlı taşıyıcılar, yük asansörleri
  • İnsan taşıma asansörleri, yürüyen bantlar, yürüyen merdivenler, raylı araçlar
  • Frekans dönüştürücüler
  • Piston sıkıştırıcılar
  • Vinç tertibatları: Torna tertibatları, kaldırma tertibatları, vasıta hareket tertibatları, kaldırma tertibatları, kollu vinç tertibatları
  • Soğutma kuleleri: Soğutma kulesi fanları havalandırıcılar (eksenel ve radyal)
  • Gıda maddeleri sanayi 
  • Ham şeker üretimi: Şeker kamışı bıçakları, şeker kamışı değirmenleri 
  • Pancar şekeri üretimi: Pancar kesme makineleri, vakumlu kazanlar, pancar yıkama makineleri, kesme makineleri
  • Kâğıt imalat makineleri: Kağıt hamuru makineleri (istek üzerine)
  • Santrifüjlü kompresörler
  • Teleferik hatları: Malzeme teleferik hatları, havada asılı teleferik hatları, kayak teleferik hatları, tek kablolu teleferikler
  • Çimento sanayii: Beton karıştırıcıları, kırıcılar, döner fırınlar, silindirik değirmenler, seperatörler, silindirli değirmenler

Doğru ürün seçimi için nelere dikkat edilmeli?

Doğru ürünü seçebilmek için, öncelikle redüktörün tipi ve boyutunun belirlenmesi gerekir. Bu aşamada, tahvil oranı ve nominal güç belirlenir ve ayrıca gerekli maksimum momentler (redüktörün en yüksek çalışma momenti, başlangıç momenti, frenleme momenti, vb.) kontrol edilir. Çıkış milinin maruz kalacağı ilave yükler de kontrol için önemlidir. Daha sonra kullanılacak olan yağ tipinin ve son olarak da termal kapasitenin belirlenmesi gerekir. Bu kriterleri, PH/PB kataloğunda verilen örnek redüktör seçim formüllerini kullanarak belirleyebilir ya da firmanın seçim konusunda yardımcı olması isteniyorsa satış departmanı ile irtibata geçilebilir.

Uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım ömrü için bunlara dikkat edin

Uzun ve verimli bir servis ömrü elde etmek için helisel dişlili redüktörler uygulama yerine doğru şekilde monte edilmelidir. Açık hava kurumları için helisel dişlili redüktörler kötü hava koşullarına karşı korunmalıdır, paslanmaya karşı etkili maddeler ve su/toz geçirmeyen gres ile korunmuş yağ keçeleri kullanılmalıdır. Ayrıca yağlama konusu çok önemlidir. Doğru ve yeteri kadar yağlanan bir helisel dişlili redüktör, çok uzun yıllar sorunsuz çalışabilir.

Polat Group Redüktör olarak misyonumuz, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak çözümleri bilgi teknolojilerini kullanarak en verimli ve kaliteli şekilde sunmaktadır. Birçok farklı ürün yelpazesi ile, müşteri ihtiyacını maksimum seviyede karşılamak için eş zamanlı mühendislik yöntemlerini kullanarak çalışmalarını sürdürmektedir. Tasarım faaliyetleri, ürün geliştirme programları ve bilgisayar destekli çalışmalarımız sürekli gelişen bir grafik çizmektedir. Rekabetçi ve güçlü kalite politikamız müşteri yelpazemizi genişletmektedir.

Continue Reading

REDÜKTÖR

Neugart’tan standart flanş bağlantılı planet redüktör PSFN

Published

on

Neugart’ın üstün mühendislik birikiminin ürünü olan PSFN, standart flanş bağlantılı planet redüktör özelliği sayesinde kolay ve son derece emniyetli bir montaj imkân sunar. Neugart tarafından geliştirilen helisel dişliler, makinede gürültü önleyici düzenekler kullanılmasına da gerek bırakmaz. Yüksek devrilme momentine sahip olan hassas planet redüktör PSFN’ye en yüksek beklentileri dahi yöneltebilirsiniz. Ürün, pek çok farklı sektörün yanı sıra takım tezgahları ve ziraat sanayiinin ihtiyaçlarına yanıt sunabilmektedir.

Özellikler

  • Standart flanş bağlantısı
  • Sessiz bir çalışma performansı
  • Maksimum yükleme kapasitesi
  • Olağanüstü sızdırmazlık
  • Kompakt bir tasarım
  • Helisel dişliler sayesinde erişilen yüksek kalite
Continue Reading

Trendler